Nieuw bestuurslid: paralympiër Simon Boer

Amersfoort, 29 juli 2020 — Afgelopen weekend maakte paralympisch zwemmer Simon Boer bekend dat hij stopt met topsport om zich te richten op zijn maatschappelijke carrière. Vandaag laat de winnaar van Europees goud op de 100 meter schoolslag “verheugd en trots” weten, dat hij een nieuwe uitdaging heeft gevonden als bestuurslid marketing & communicatie bij Onbeperkt Amersfoort. Stichting Onbeperkt Amersfoort behartigt de belangen van Amersfoorters met een beperking en/of een chronische ziekte.

“Ik ben verheugd en trots dat ik mijn ervaringen als sporter en inwoner van Amersfoort kan meenemen en toepassen als bestuurslid van de stichting Onbeperkt Amersfoort”, vertelt de 25-jarige Simon Boer enthousiast. “Ik streef ernaar om met mijn passie een positieve bijdrage te kunnen leveren aan de emancipatie van mensen met een beperking in de gemeente Amersfoort.” Boer gaat zich als bestuurslid marketing & communicatie inzetten voor verdere naamsbekendheid van Onbeperkt Amersfoort en de werving van ambassadeurs voor de stichting.

positieve drive
“We zijn heel blij dat Simon per direct toetreedt tot het bestuur van Onbeperkt Amersfoort. Hij heeft een positieve drive en hoefde niet heel lang na te denken toen we hem vroegen om toe te treden tot het bestuur”, legt voorzitter Jacques Happe uit. “Nu hij gestopt is met topsport en zijn speedo’s aan de wilgen heeft gehangen, was hij voornemens om zich volledig te richten op zijn marketingstudie aan de Johan Cruijff Academy. Voor ons was het de uitgelezen mogelijkheid om hem naast zijn studie voor ons bestuur te vragen.”

gouden plak
Simon Boer maakte jarenlang deel uit van TeamNL. Vier jaar geleden deed hij in Rio de Janeiro mee aan de Paralympische Spelen. Dit jaar zou hij ook meedoen aan de Spelen in Tokyo, maar corona gooide roet in het eten. In 2014 won Simon bij het Europees Kampioenschap in Eindhoven een gouden plak op de 100 meter schoolslag (klasse S7). In 2013 kwam hij met zilver terug van het WK in Montréal en twee jaar later won hij brons bij het WK in Glasgow. Bij de eerste Dag van de Aangepaste Sport regio Eemland in 2017 kwam hij langs om bezoekers te vertellen over de zwemmen met een beperking.

(tekst loopt door onder de foto)
Simon Boer (foto: Carla Kogelman)

onbeperkte mogelijkheden
Onbeperkt Amersfoort ontstond in 2019 uit het Gehandicapten en Patiënten Platform Amersfoort. Voormalig gemeenteraadslid Jacques Happe blies de organisatie nieuw leven in om de gemeenschap bewust te maken van de uitdagingen die mensen met een beperking en chronisch zieken hebben in het dagelijks leven. “Niet de belemmering, maar de onbeperkte mogelijkheden zijn het uitgangspunt van het leven met een handicap of chronische ziekte”, legt hij uit. “Of je nu een fysieke, zintuiglijke, psychische of verstandelijke beperking hebt of chronisch ziek bent, Onbeperkt Amersfoort vindt dat iedereen in Amersfoort naar vermogen kan en mag meedoen. Ook al brengt een beperking of chronische ziekte de nodige uitdagingen met zich mee om je weg te bepalen in de maatschappij.”

bewustwording
Simon Boer gaat zich als bestuurslid vanuit Onbeperkt Amersfoort vol inzetten op de bewustwording van de rechten, die het VN Verdrag Handicap aan mensen met een beperking en chronisch zieken geeft. “De gemeente, organisaties en instellingen, middenstand en bedrijven, verenigingen en scholen nemen niet altijd de juiste beslissingen. Soms uit gemakzucht en veel vaker vanuit onwetendheid.  Wij willen hen helpen bij het maken van de juiste keuzes, zodat iedereen in Amersfoort volwaardig en zoveel als mogelijk zelfstandig mee kan doen.”

lobbyen

Dat doet Onbeperkt Amersfoort met een netwerk van ambassadeurs, die zowel individueel als gezamenlijk opereren, zoals dat vanuit de diversiteit aan beperkingen en chronische ziektes past en nodig is. “Als Onbeperkt Amersfoort helpen we de gemeente en de samenleving om het goede te doen. We lobbyen bij de politiek, zoals onlangs bij de Westelijke Ontsluiting en helpen politieke partijen met het schrijven en bedenken van beleid. Dat doen we door te informeren, mee te denken, gevraagd en ongevraagd te adviseren en het beleid te monitoren. Onze ambassadeurs nemen zitting in overlegstructuren om daar het geluid van mensen met een beperking en chronisch zieken in Amersfoort te laten horen.”

Artikel in StadAmersfoort: https://www.destadamersfoort.nl/sport/overig/355246/paralympir-simon-boer-nieuw-bestuurslid-onbeperkt-amersfoort